Vanliga frågor
Lägenheten Lägenhetens skick vid inflyttning
Du har rätt att kräva att lägenheten är i godtagbart skick och är städad när du flyttar in. Lägenheten besiktigas alltid innan en ny hyresgäst flyttar in, men det kan ändå ibland finnas brister som inte upptäckts. Är du missnöjd med någonting är det viktigt att du hör av dig till förvaltaren på Riksbyggen, så att problemen kan besiktigas och åtgärdas. Du kan exempelvis inte få ersättning för att den gamla hyresgästen städat dåligt, om du själv städat lägenheten efter det att du flyttat in.
Lägenhetens skick vid avflyttning
I anslutning till flytten görs en besiktning av lägenheten. Hyresgästen ska närvara vid besiktningen.
Före besiktningen bör du tänka på följande:
- All utrustning som tillhör lägenheten (hatthyllor, innerdörrar, badrumsskåp etc.) måste finnas i lägenheten vid besiktningen. Om du fått skötselanvisningar för t ex köksfläkten o dyl. måste du lämna kvar dessa till nästa hyresgäst.
- Vid onormalt slitage samt åverkan kan du bli ersättningsskyldig – vårda lägenheten väl!
- Ta med dig alla dina ägodelar när du flyttar – även de som du förvarat i förrådet.
- Tänk på att städa lägenheten mycket noga vid avflytt. Använd den checklista du får i samband med uppsägningen och glöm inte städa förrådet.
Målning och tapetsering
Tala alltid med förvaltaren innan du börjar arbeta i lägenheten. Du har rätt att måla och tapetsera om i din lägenhet. Arbetet måste dock utföras på ett fackmannamässigt sätt och förändring och färgval får inte vara alltför extrem, då kan man bli ersättningsskyldig den dag man flyttar. OBS! Är din lägenhet utrustad med microlitväv på väggarna är det dock inte tillåtet att tapetsera om.
Att måla och tapetsera är ofta ett ganska enkelt jobb för den som är händig – men som vid allt hantverkarbete kräver det tålamod och noggrannhet. Var noga med förarbetet – det har du igen vid slutresultatet.
När det gäller uppsättning av spegelväggar, hyllor och tavlor med flera fästpunkter bör du vara speciellt varsam, eftersom dessa ofta orsakar många små hål i väggen. Ibland kan detta leda till att ett helt rum måste tapetseras om, vilket den utflyttande hyresgästen får betala. Ett tips är att göra ett kryss i tapeten med en vass kniv och vika undan tapeten innan du borrar, då kan du lätt spackla igen hålet och klistra tillbaka tapetkanterna igen när du flyttar.
Kontakta förvaltaren på Riksbyggen om du har frågor angående renovering av din lägenhet. Installation av hushållsmaskiner
Tala alltid med förvaltaren innan du köper in och installerar hushållsapparater. Alla installationer av hushållsapparater, t ex disk och tvättmaskiner, måste göras på ett fackmannamässigt sätt. Om det uppstår en skada – t ex en vattenskada- p.g.a. att en maskin är felaktigt installerad, blir du ersättningsskyldig. Alla elinstallationer måste göras av en behörig elektriker.
Hur sköter jag lägenheten?
· Frosta av kyl och frys regelbundet, om de inte är självavfrostande. Låt eventuell is tina av sig själv, använd inga vassa föremål för att hacka ur isen. Samla upp smältvattnet i en balja.
· Rengör spisen, plattorna och ugnen. Spisen går att dra ut - rengör bakom.
· Rengör köksfläkten minst en gång i månaden, genom att diska filtret i ljummet vatten och diskmedel. Har du kolfilterfläkt, så bör filtret bytas minst en gång per år. Öppna inte köksfönstret när du lagar mat, då fungerar inte fläkten som den ska. Öppna hellre ett fönster i ett annat rum, så hjälper du ventilationen att fungera bättre.
· I badrummet finns en golvbrunn som du bör rengöra regelbundet för att slippa stopp och unken lukt. Öppna gallret och ta bort smuts som ligger där.
· På avloppsröret i kök och badrum finns ett vattenlås som hindrar avloppslukt från att tränga upp i lägenheten. Detta måste rengöras regelbundet. Ställ en hink under vattenlåset, öppna det runda plastlocket och ta bort smutsen. Spola igenom med varmt vatten. Sätt tillbaka locket.
· Om du får stopp i avloppet – använd inte kaustiksoda- detta skadar avloppsrören. Kontakta Hagwalls Fastighetsservice så får du hjälp.
· Rengör ventiler – i t ex badrum och kök- med vatten och milt rengöringsmedel. Det går även att dammsuga ut smuts som sitter längre in. Vad gör jag om strömmen försvinner i lägenheten?
· Stäng av den apparat du senast satte på.
· Kolla säkringarna (propparna) i ditt säkringsskåp. Om det blivit kortslutning går säkringarna sönder och strömmen bryts. Detta ser man genom att signalpärlan i säkringen har lossnat.
· Byt den trasiga säkringen. Om du har nyare automatsäkringar skall dessa stå i uppfällt läge.
· Om det inte hjälper att byta säkring – kontakta Hagwalls Fastighetsservice. Det kan vara en huvudsäkring för lägenheten som måste bytas. Värmen i lägenheten
Under hösten och vintern är frågorna om värmen många. Alla upplever värmen på olika sätt. En del fryser, en del tycker det är för varmt.
· Vilken temperatur skall man ha i lägenheten?
Temperaturen skall ligga på 20 grader i lägenheterna.
· När sätts värmen på i husen?
Många boende tror att det fungerar som förr att vid ett visst datum sätts värmen på. Men idag sker detta med automatik. När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen.
· Varför är mitt element kallt ibland?
På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 20°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 20°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.
Ett par viktiga saker att tänka på är bl.a. att man möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor mm tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.
· Jag har en termometer som visar ute/inne temperaturen. Den är placerad på fönsterbänken och visar 16 grader inne. Vad är fel?
Placeras termometern mot en yttervägg eller t.ex. i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum bör du placera din termometer mitt i rummet.
· Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer detta?
Nej, vi har ingen nattsänkning.
· Behöver man lufta elementen i lägenheten?
Endast om det är nödvändigt. När man har utfört något rörarbete på värmen i fastigheten kan detta föra med sig luft till lägenheterna. Luften hamnar då oftast i lägenheterna längst upp i huset. Det som kan uppstå är ett bubblande oljud i elementen. Får jag lov att sätta upp en parabolantenn?
Det är förbjudet att montera parabolantenn på husets fasad, på taket eller på balkongräcket. Skälet till detta är att fasaden/balkongräcket kan ta skada av detta samt att parabolen kan ramla ner och skada förbipasserande.
Avfallshantering och källsortering
I alla fastigheter finns det källsortering för avfall. Tänk på att det är viktigt att slänga rätt slags avfall i rätt kärl. Följ därför anvisningarna som finns vid kärlen. I våra sopkärl skall det bara finnas hushållssopor. Om du t ex köpt en ny soffa och vill slänga den gamla, så skall den köras till en återvinningsstation. Ställ den inte i soprummet eller i källargången!
Om du är osäker på hur du skall sortera ditt avfall – kontakta Hagwalls Fastighetsservice så får du råd.
Om vi alla hjälps åt att hålla rent i och omkring våra soputrymmen blir det en trevligare boendemiljö att vistas i.
Tvättstugor
Alla behöver tvätta då och då – därför är tvättstugan en viktig del av huset. Försök därför att hålla rent och snyggt i tvättstugan! Följ de förhållningsregler som finns anslagna.
Respektera alltid bokade tvättider. Det är inte tillåtet att ta en annan hyresgästs bokade tvättid, även om vederbörande inte börjat tvätta precis när passet startat - din granne är kanske bara lite sen?
Bomnycklar
Om gården är bilfri behöver du en bomnyckel för att komma in med din flyttbil. Kontakta Hagwalls Fastighetsservice med några dagars varsel, så får du låna en bomnyckel. Var rädd om nyckeln, om du skulle tappa den, eller inte lämnar tillbaka den, blir du ersättningsskyldig.
Ditt boende Vad gör jag när min granne stör?
Det är alltid bäst att försöka prata med grannen för att försöka finna en lösning. Om detta inte är möjligt eller inte ger resultat vill vi att Ni kontaktar Störningsjouren, tel 010-470 53 00.
Vad gäller för katter & hundar
- Du har alltid ansvar för att dina husdjur inte är till obehag för dina grannar.
- Katter får inte springa lösa eller sätta sig i barnens sandlådor.
- Rasta inte din hund i bostadsområdet. Ta med platspåse och plocka upp efter din hund.
Hemförsäkring
Hemförsäkring skall tecknas för lägenheten enligt hyreskontraktet. Det ger ett bra skydd för dig och ditt hem.
Bredband och TV Bredbandsanslutning
Våra fastigheter är utrustade med bredband och vi har avtal med Telenor (fiber) och Tele2 (TV-uttaget). I fastigheten på Stabbetorget har vi enbart avtal med Tele2, och i fastigheten på S:t Pauligatan 32 har vi enbart avtal med Telenor (både via TV-uttaget och via Fiber).
Fiberbredband
För er som har fiberbredband är leverantören Telenor. För mer information om utbud eller andra frågor kontakta Telenor på 020 222 222.
Kabel-TV
Våra fastigheter (utom S:t Pauligatan 32) är anslutna till Tele2:s grundutbud när det gäller kabel-TV och det ingår i din hyra. Om du önskar ytterligare kanaler är det möjligt med hjälp av en digitalbox. Kontakta Tele2 på telefon 90 222. Det är även möjligt att köpa bredband av Tele2.
Fastigheten på S:t Pauligatan 32 är ansluten till Telenors kabel TV och deras grundutbud ingår i din hyra. Ring Telenor på 020 222 222 om du önskar köpa fler kanaler.
Felanmälan TV-signal
Om du upplever att TV-bilden är dålig kan det vara långa anslutningskablar från kabel-TV uttaget till TV-apparaten som dämpar signalen och orsakar dålig bild. Likadant är det med antennförgreningar. Koppla bort långa anslutningskablar och förgreningar. Använd så kort kabel som möjligt mellan TV och kabel-TV uttaget. Om felet kvarstår, kontakta i första hand Tele2 på 90 222 (för S:t Pauligatan 32 gäller att ni skall kontakta Telenors kundservice på 020- 222 222). Om Tele2 (eller Telenor) hävdar att felet finns i fastigheten gör ni en felanmälan till Hagwalls Fastighetsservice (031 28 69 35, felanmalan@hagwalls.se). Tänk på att en dålig tv-bild inte föranleder jourutryckning!
Hyran Hur bestäms hyran?
Lite förenklat kan man säga att hyran bestäms genom en förhandling mellan fastighetsägaren och hyresgästföreningen. I förhandlingen tittar man på vilket bruksvärde (vilka kvalitéer) lägenheten har så som lägenhetens standard, läge samt den service man får. Hyran justeras i en årlig förhandling.
Autogiro
Autogiro är ett enkelt och smidigt sätt att veta att din hyra blir betald i tid. Ta kontakt med din bank för att ansluta Autogiro.
Borttappad hyresavi
Har man tappat sin hyresavi skall man ringa till oss och be om en ny. Man kan inte använda förra månadens hyrasavi eftersom de har olika ocr-nummer.
Betala hyran i tid
Det är mycket viktigt att du betalar hyran i tid. Om du någon enstaka gång har svårt att betala din hyra, kontakta oss i god tid så kan vi hjälpa dig med en te.x en avbetalningsplan.
Är man upprepade gånger sen med hyran riskerar man att förlora lägenheten.
Omflyttning Får jag lov att hyra ut min lägenhet i andra hand?
Du får inte hyra ut din lägenhet i andra hand utan hyresvärdens skriftliga medgivande. Blankett och villkor finner du på högra delen av denna sida.
Hur gör jag för att göra ett direktbyte?
Vill du byta lägenhet med någon som inte bor hos oss skall du ansöka om att få ett sådant byte godkänt. Blankett och villkor finner du på högra delen av denna sida.
Vad gäller vid avflyttning?
Det kan ju hända att du av någon anledning behöver flytta från oss. Du har rätt att när som helst under året säga upp din lägenhet. Här gäller tre månaders uppsägningstid med början från närmaste månadsskifte. Uppsägning ska göras skriftligt. På baksidan av ditt hyresavtal finns en ruta för uppsägning: överenskommelse om avflyttning. Du är skyldig att visa olika intressenter din lägenhet. Innan avflyttningen kommer lägenheten besiktigas. Förvaltaren kontaktar dig för att boka tid. När du flyttar ska du lämna lägenheten och förråd i välstädat skick. Glöm inte balkongen!
|
P-plats med laddbox
Eltariff/pris - Birkagatan 59 och Sankt Pauligatan 29
Från och med den 1 december 2023 gäller eltariffen 3,00 kr/kWh (inklusive moms). Eltariffen ändras vid behov, se text nedan.
Beräkning av eltariff/pris:
I slutet av innevarande månad fastställs nästkommande månads eltariff. Den baseras på föregående månads volymvägda månadsmedelpris från Göteborg Energi plus tillägg för abonnemangskostnader och administration.
Hyresgästinformation
Information för hyresgäster på Skäpplandsgatan
Information för hyresgäster på Cederbourgsgatan 5
Information för hyresgäster på Sankt Pauligatan 29 m.fl.
Boka tvättstuga
Boka tvättstuga på Karneolgatan 1-15 och Bergkristallsgatan 2-18, Cederbourgsgatan 5, samt på Sankt Pauligatan 29 m.fl.
Instruktionsfilm på Youtube hur man bokar tvättstuga i Aptus Home
Skriftlig instruktion hur man bokar tvättstuga i bokningssystemet Aptus Home
Skärmbilder som beskriver bokning i App "Aptus Home" på smartphone (iPhone). Gäller Karneol- och Bergkristallsgatan.
Skärmbilder som beskriver bokning i App "Aptus Home" på smartphone (iPhone). Gäller Cederbourgsgatan 5.
Skärmbilder som beskriver bokning i App "Aptus Home" på smartphone (iPhone). Gäller Sankt Pauligtan 29 m.fl.
Blanketter
Andrahandsuthyrning, villkor
Ansökan om andrahandsuthyrning
Avtal om andrahandsuthyrning
Lägenhetsbyte, villkor
Ansökan om lägenhetsbyte
Intyg om provsamboende
|